diumenge, 21 d’octubre del 2007

La Fira de Frankfurt: un exit esperat

Dir que la cultura catalana és el conjunt d’activitats de diversos països que parlen una mateixa llengua i la fan servir, no és cap secret ni cap descobriment.

La cultura catalana es rica en tradició i talent i alhora és creativa i moderna.
Ha estat, sens dubte, el gran descobriment a Frankfurt.

Image Hosted by ImageShack.us

By montse_c at 2007-10-15

La nostra cultura dins la Fira de Frankfurt ha estat estructurada en tres eixos fonamentals:

  1. Una potent indústria editorial catalana. Vaig descobrir a Frankfurt que l'editorial de l’Abadia de Montserrat es la mes antiga d’Europa.
  2. Mil anys d'història de la nostra llengua.
  3. 800 anys de tradició literària.

Image Hosted by ImageShack.us

By montse_c at 2007-10-15

Image Hosted by ImageShack.us

By montse_c at 2007-10-15

Actuació de la Colla dels Xiquets de Valls i dels Castellers de Vilafranca

Aquesta Fira ha representat una magnífica oportunitat per donar a conèixer la cultura catalana arreu del món. El seu èxit era d’esperar, ja que malauradament era una de les cultures més desconegudes d’Europa i en aquesta Fira s'ha descobert que la nostra cultura té més de 8 segles de llengua i literatura i a més, una potent indústria editorial de dimensions internacionals.

Tot i que la nostra cultura no esta comparada amb la d’un Estat propi, ha quedat pal·lès que és una Cultura que té veu pròpia i que no depèn d’altres grans cultures. La nostra, no és una cultura regionalista ja que no parla de coses locals i tangibles sinó que des de fa més de 8 segles s’expressa a través de la llengua catalana i per mitja de la novel·la, la poesia, l’assaig, el pensament, la recerca científica i els costums tradicionals.

Image Hosted by ImageShack.us
By Montse_C at 2007-10-21

L'Antàrtida de Jacint Verdaguer

El que encara te més merit és que malgrat la seva reiterada prohibició o menyspreu per part de règims polítics espanyols i francesos, segueix ben viva gràcies a la nostra tossudesa de continuïtat en el llarg del temps.


He quedat meravellada de la bona organització que hi ha hagut i de l'interès que han demostrat els alemanys per la nostra cultura. Són gent molt culta.


La llengua catalana és la llengua pròpia en l’ensenyament primari i secundari però el que hem de fer entre tots, és que no només es parli sinó que serveixi per vehicular discursos, creació, pensament i sobretot que es pugui parlar a Europa, amb la resta de cultures del món.


Queda molta feina a fer i cal aprofitar les poques oportunitats que tenim per donar-nos a conèixer arreu del món.


Aquesta Fira ha estat una porta que ens ha obert una esperança de poder existir junt amb la resta de cultures del món i sobretot que la nostra llengua sigui reconeguda a nivell europeu. Ara ja no val més a badar.


En Lluís m'ha demanat d'enviar-li el discurs que en Quim Monzó va fer a la Fira de Frankfurt. Pots escoltar-ho, en l'enllaç que hi ha a continuació:

Discurs Quim Monzo